Refresh

This website np.pl.ua/2024/03/shcho-robyty-iakshcho-slukh-znyzyvsia-rekomendatsii-likarky-z-poltavshchyny/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Що робити, якщо слух знизився: рекомендації лікарки з Полтавщини

Що робити, якщо слух знизився: рекомендації лікарки з Полтавщини

3 березня відзначають Всесвітній день слуху.

Навіть тимчасова втрата слуху спричиняє дискомфорт і знижує якість життя. Постійне ж прогресування хвороби зрештою може стати причиною серйозних проблем фізичного та психологічного характеру: погіршення здатності чути безпосередньо пов’язане з депресією, емоційною ізоляцією, зниженням розумових здібностей.

У людей працездатного віку приглухуватість небезпечна тим, що може призвести до порушення пам’яті, зниження продуктивності. Людина втрачає здатність швидко й ефективно налагоджувати соціальні контакти. Через дзвін у вухах погіршується сон, підвищується чутливість до звуків.

Проблеми зі слухом у дітей позначаються на соціалізації. Дитина не може встановити повноцінний контакт з однолітками, приглухуватість негативно впливає на її освіту. І у підлітка, і в дорослої людини глухота значно підвищує ризик виникнення депресій, панічних атак, фобій та інших психічних порушень.

Приглухуватість у літніх людей часто стає причиною соціальної ізоляції. Через відсутність повноцінного спілкування людина почувається самотньою. Вона часто додумує те, що не розчула, і в підсумку може хибно трактувати те, що каже співрозмовник та навіть провокувати конфлікти. Може розвинутися параноя, страх. Крім того, існує небезпека втрати орієнтації в просторі, запізнілої реакції на небезпеку, розвитку недоумства.

Можливі причини зниження слуху

• Загородження слухового каналу. Може виникнути через утворення сірчаної пробки, гнійника, потрапляння у вухо води або сторонніх предметів, інфекцій у зовнішньому вусі. Піддається успішному і швидкому лікуванню.

• Хвороби середнього вуха. Є найчастішою причиною зниження слуху. Сюди відносяться запальні процеси в середньому вусі (отити), порушення рухливості кісточок (отосклероз) і пошкодження органів слуху через різку різницю тиску з зовнішньої і внутрішньої сторони барабанної перетинки (баротравми). Останні можуть статися під час занять дайвінгом, вибуху петарди або феєрверку, і призводять до розтягування або розриву барабанної перетинки. Як правило, хвороби середнього вуха успішно лікуються медикаментозним або хірургічним шляхом.

• Вікові зміни. Приблизно одна з трьох людей похилого віку стикається зі зниженням слуху: спочатку з її життя “зникають” дуже тихі та високочастотні звуки, а потім і звичайна мова. Відбувається це з огляду на природне зношування органів слуху і порушення передачі сигналів до слухового нерва. Найчастіше процес незворотній і необхідна корекція за допомогою апаратного протезування. Щоправда, багатьох турбує, чи може слуховий апарат погіршити слух. Це виключено, якщо апарат було підібрано правильно.

• Вплив постійного шуму і гучних звуків, а також травми голови, побічна дія деяких ліків. Принцип той самий, що і з віковою приглухуватістю: по суті, через зовнішні чинники відбувається передчасне старіння органів слуху. Цим часто страждають військові, будівельники, фермери, стоматологи, вихователі, музиканти. Зокрема, сюди належать проблеми зі слухом у дитини або дорослої людини, пов’язані з прослуховуванням гучної музики в навушниках.

Вивчивши симптоми проблем із внутрішнім вухом і визначивши ймовірні причини приглухуватості, лікар ЛОР призначає потрібні дослідження (аудіометрію та ін.) і підбирає метод лікування. Важливо розуміти, що чим раніше ви звернетеся за допомогою, тим вища можливість повного одужання. Відтягування ж лікування, навпаки, може закінчитися повною глухотою. Щоб не допустити подібного, важливо не тільки вчасно помітити зниження слуху, а й проводити профілактичні заходи

Що робити, щоб надовго зберегти слух

• Уникайте різких звуків, місць із підвищеним шумом або використовуйте шумозахисні беруші чи навушники.

• Скоротіть час, проведений у навушниках, не виставляйте гучність на максимум.

• Періодично проводьте час у тиші, щоб вуха могли “відпочивати”.

• Не запускайте застудні захворювання, виключіть безконтрольний прийом антибіотиків.

• Відмовтеся від вушних паличок – з їхньою допомогою можна пошкодити слуховий канал або заблокувати його вушною сіркою.

Ірина Видрик, лікар-отоларинголог КНП «Чутівська центральна лікарня»

Перейти до вмісту